Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-05-02@19:31:02 GMT

روش‌ هایی برای شارژ دستگاه ها در طول سفر

تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۱۲۷۹۷

روش‌ هایی برای شارژ دستگاه ها در طول سفر

به گزارش سرویس گوناگون جام نیـوز،   فواید استفاده از تلفن هوشمند در طول سفر دوربین عکاسی، تلفن هوشمند، تبلت، لپ‌تاپ و سایر گجت‌های مدرن در بخش‌های بسیاری از زندگی روزمره ما حضور دارند. اما این دستگاه‌ها با وجود قابلیت‌های بسیاری که در اختیار کاربرانشان قرار می‌دهند یک مشکل بسیار بزرگ دارند و آن نیز به باتری آن‌ها مربوط می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 

باید قبول کنیم که اگرچه تکنولوژی در این دستگاه‌ها با سرعت باور نکردنی رشد می‌کند اما باتری آن‌ها چندان هم روند رو به رشد سریعی را تجربه نکرده است و بهترین تلفن‌های هوشمند حال حاضر تنها می‌توانند در مصرف عادی یک یا دو روز را با یک بار شارژ دوام بیاورند. این موضوع در دنیای دوربین‌ها و تبلت‌ها نیز وجود دارد. البته باتری لپ‌تاپ‌ها هم از این قافله مستثنی نیست.
 

اما عملکرد ضعیف باتری دستگاه‌های همراه شاید در زندگی روزمره چندان دیده نشود. زیرا شب‌ها تمام دستگاه‌هایمان را در منزل شارژ کنیم و اغلب نیز به برق برای شارژ آن‌ها دسترسی داریم، اما در طول سفر شرایط کاملا فرق می‌کند. بدین صورت که به سادگی دسترسی به برق نداریم و ممکن است در یک کمپ طبیعت گردی چند روزه، تا چندین کیلومتر هیچ پریز برقی در اختیار نداشته باشیم.
 

از آن‌جایی که دستگاه‌های همراه نیز نمی‌توانند با یک بار شارژ تا چندین روز را دوام بیاورند نیاز به وسیله‌ای برای شارژ دستگاه‌ها به شدت احساس می‌شود.البته اگر با خودرو خودتان سفر کرده باشید، در این صورت کمی شرایطتان فرق می‌کند. زیرا تبدیل‌هایی وجود دارد که فندک خودرو را به وسیله‌ای برای شارژ موبایل‌ها تبدیل می‌کند. در برخی خودرو‌ها نیز درگاه‌هایی برای شارژ دستگاه‌ها و البته روشن کردن چراغ قوه و... تعبیه شده است.
 

اما اگر تبدیل شارژر فندکی نیز ندارید، راه حل دیگری نیز وارد دارد. در خودرو‌هایی که سیستم پخش‌شان مجهز به درگاه USB است، می‌توانید گوشی یا تبلت را از طریق کابل شارژش که اغلب یک سمت آن‌ها به صورت USB است به خودرو وصل کنید. به همین سادگی در طول سفر نیز می‌توانید اقدام به شارژ موبایلتان از طریق خودرو بکنید.

 

اما شارژ موبایل و سایر وسایل از طریق USB پخش خودرو‌ها را تنها در مواقع ضروری پیشنهاد می‌کنیم. زیرا سرعت شارژ در این حالت بسیار پایین است و ممکن است در دراز مدت باعث ایجاد آسیب در باتری دستگاهتان شود. گردشگران همچنین در طول سفر می‌توانند در صورتی که لپ‌تاپشان شارژ داشته باشد، گوشی یا تبلت را به آن وصل کنند تا شارژ شود.
 

اما گزینه‌های شارژ دستگاه‌های همراه تنها به این سه مورد ختم نمی‌شود و اصلی‌ترین گزینه تا اینجای کار معرفی نشده است. مدتی می‌شود که دستگاه‌هایی با عنوان پاور بانک روانه بازار شده‌اند و شرکت‌های معروف مختلفی نیز در حال تولید آن‌ها هستند. این دستگاه‌ها در واقع یک باتری با ظرفیت بسیار بالا هستند که کاربر می‌تواند از طریق آن‌، بدون نیاز به برق یا پریز، اقدام به شارژ دستگاه‌هایش کند. پاور بانک‌ها در ظرفیت‌های مختلفی عرضه شده‌اند که بدون شک هرچه پاور بانکی با ظرفیت بیشتر خریداری کنید،‌ با یک بار شارژ پاور بانک می‌توانید دفعات بیشتری دستگاه‌هایتان را شارژ کنید.
 

لازم به ذکر است که خود پاور بانک‌ها نیز نیاز به شارژ دارند. برخی از آن‌ها دارای دو یا چند درگاه هستند که کاربران از طریق آن می‌توانند به صورت همزمان چند دستگاه را شارژ کنند. برخی نیز درگاهی برای شارژ دستگاه‌های اپل دارند. برخی از شرکت‌های تولید کننده، پاور بانک‌هایی را با قابلیت شارژ سریع عرضه کرده‌اند که کاربران با کمک آن‌ها می‌توانند در مدت زمان کمتری دستگاه‌هایشان را شارژ کنند.

 

البته پیشنهاد می‌کنیم که اگر قصد خرید پاور بانک دارید، بهتر است به سراغ فروشنده‌گان معتبر و البته کالاهای مطمئن بروید. زیرا برخی از پاور بانک‌های ارزان قیمت و تقلبی به دلیل تغییرات ولتاژ ممکن است به باتری دستگاه‌هایتان آسیب بزنند.

 

بهداشت نیوز

2025

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: پاوربانک گوناگون گوشی جام نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۱۲۷۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴۵ درصد ناوگان اتوبوسرانی مشهد فرسوده است

 

 

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، مدیر عامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد گفت:  هزار و ۷۱۷ اتوبوس‌های مشهد معادل ۵۵ درصد شامل ۹۹۷ دستگاه اتوبوس سازمانی، ۳۱ دستگاه میدل‌باس سازمانی، ۴۰۵ دستگاه مینی بوس خصوصی و ۲۸۴ اتوبوس خصوصی میانگین عمرشان بین ۷ تا ۱۰ سال است.

 محسن شریعتی افزود:  هم اکنون ۱۶۷ خط اتوبوسرانی در مشهد فعال است که متوسط زمان انتظار مسافران در ایستگاههای اتوبوس پنج دقیقه است.

وی با بیان اینکه این سازمان دارای سه هزار و ۶۹۷ ایستگاه و ۱۸ پایانه متمرکز و ۱۷ پایانه حاشیه ای(خطی) است، افزود: اتوبوسرانی مشهد دارای ۲۹ باجه فروش و شارژ من کارت و ۲۰۰ پایانه دستگاه‌های خودکار شارژ من کارت و ۷۲۸ باب فروشگاه عامل شارژ من کارت در سطح شهر مشهد است.

وی عنوان کرد: به طور متوسط روزانه یک میلیون و ۶ هزار و ۵۱۷ مسافر از ناوگان سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد استفاده می کنند.

شریعتی گفت: خرید ناوگان کف کوتاه مجهز به رمپ ویلچر و کمربند ایمنی ویلچر، توسعه کمی و کیفی زیرساخت‌ها شامل پایانه‌ها توقفگاه‌ها و تعمیرگاه، احداث و توسعه مسیرهای ویژه اتوبوس و خطوط تندرو بی.آر.تی، بازسازی ناوگان فرسوده،رفع نقص دودزایی ناوگان، تجهیز ناوگان به کپسول اطفای حریق و سرویس دهی ویژه دانش‌آموزی، کنترل خشم و استرس امداد و نجات و پیشگیری از تصادفات ویژه راهبران ناوگان، برگزاری دوره‌های روانشناختی برای راهبران پرخطر، تجلیل از اتوبوس رانان نمونه فاقد تصادف و آموزش فرهنگ شهروندی از اقدامات سازمان اتوبوسرانی در راستای ایمنی به شمار می رود.

وی با اشاره به مشکلات و چالشهایی که سازمان اتوبوسرانی با آن مواجه است، ادامه داد: پارک و اشغال ایستگاه‌های اتوبوس توسط سایر خودروها، فرسودگی ناوگان و محدودیت در تامین ناوگان اتوبوسرانی، کیفیت پایین و هزینه بالای قطعات و لوازم یدکی ناوگان اتوبوسرانی، فقدان شبکه معابر مناسب برای سرویس دهی ناوگان در حاشیه شهر مشهد، عدم ایجاد محدودیت در معابر شهری ویژه خودروهای شخصی و نبود اولویت برای تردد ناوگان حمل و نقل عمومی در معابر و تقاطع‌ها از دیگر چالش‌های سازمان اتوبوسرانی مشهد به شمار می‌رود.

طول مسیر اتوبوسرانی در مشهد ٢ هزار و ٧٠٠ کیلومتر است که ٢٣ کیلومتر از آن، مسیر خطوط تندرو و بی. آر. تی است.

دیگر خبرها

  • واردات ۲ هزار اتوبوس برقی برای تهران در دست اقدام است
  • نسل جدید خودروهای برقی چین در راه بازار
  • اظهار نظر یک نماینده؛ سهمیه بنزین در کارت ملی شارژ می‌شود؟
  • جییو 07 ؛ یک سدان عالی از جیلی در آستانه ورود به بازار قرار دارد (+تصاویر)
  • کلید رشد آینده خودرو‌های برقی در کجاست؟
  • با ده دقیقه شارژ ۳۲۰کیلومتر رانندگی کنید!
  • آموزش: با این راهکار ساده دمای گوشی خود را پایین بیاورید!
  • ساخت نوعی باتری سدیمی که ظرف چند ثانیه شارژ می‌شود
  • ۴۵ درصد ناوگان اتوبوسرانی مشهد فرسوده است
  • «خودروی برقی» راه‌حلی بدون جایگزین